środa, 31 grudnia 2014

Sezamek z masą toffi

Na wyjątkowe okazje takie jak Święta, ale i nie tylko, proponuję Wam pyszne ciacho do kawy. Jest dosyć słodkie ale smakuje wybornie. Ja uwielbiam takie kruche placki przełożone słodką masą....
Do ciasta użyłam margaryny Palma spółki Bielmar, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków.





Ciasto kruche:
2,5 szkl mąki pszennej
200g margaryny Palma spółki Bielmar
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Warstawa sezamkowa:
1/6 kostki margaryny Palma spółki Bielmar
2 łyżki miodu
250g sezamu

Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
szczypta soli

słoiczek powideł śliwkowych

Masa toffi:
kostka miękkiego masła
budyń o smaku toffi
2 łyżki cukru pudru

Czekolada do polania




Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem.

Warstwa sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180st.

Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić.

Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć drugim plackiem.
Czekoladę stopić i polać ciasto.


 Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)