wtorek, 1 marca 2016

Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem

Lubię polędwiczkę wieprzową za jej delikatne i kruche mięso. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wymaga długiego pieczenia, dzięki czemu szybko można przygotować pyszny obiad.  A dodatek tymianku sprawi, że będzie bardzo aromatyczna.





1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag)

Marynata:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka suszonego tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżka sosu sojowego




Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki, natrzeć sola i pieprzem (soli niezbyt dużo gdyż sos sojowy jest słony). W misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Polędwiczkę włożyć do lodówki na ok 2 godziny lub nawet całą noc.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180st. Mięso będzie gotowe jeśli po nakłuciu wyleje się jasny sok.
Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso bardziej się zarumieniło. Mięso po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na ok 10 minut aby odpoczęło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)