niedziela, 3 kwietnia 2016

Szynka peklowana czosnkowa

Nie ma to jak domowa szynka na kanapkę. Tym razem przygotowałam szynkę w zalewie z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie czosnek to polecam z całego serca. Jeśli nie to też polecam... z mniejszą ilością czosnku ;)
Szynka wyszła przepyszna, różowiutka, krucha i delikatna. Nigdy takiej nie kupicie w sklepie. 






szynka kulka 1,7 kg

Zalewa:
2,5 l wody
120 g soli peklowej (Galeo)
łyżeczka cukru
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
5 ziaren czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku

Marynata:
2 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki
łyżka majeranku
płaska łyżeczka czosnku granulowanego

Ponadto:
strzykawka
igła
duży garnek




Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie.
Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy.



6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)