piątek, 9 września 2016

Jabłka pieczone na cieście francuskim

Pyszne jabłuszka, ciekawie podane sprawdzą się na deser :)
Z racji tego, że jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie.





2 jabłka
garść orzechów włoskich
łyżka rodzynków
szczypta cynamonu
łyżka miodu
op. ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania






Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)