sobota, 15 października 2016

Langosze

Langosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. 
Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;)





Ciasto na langosze:
500g mąki pszennej
14 g drożdży instant (2 op.)
3 płaskie łyżki cukru
łyżeczka soli
200 g ugotowanych ziemniaków
ok 400 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju

Sos czosnkowy:
1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szkl majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

ok 15-20 dag sera żółtego
olej do głębokiego smażenia




Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do mąki. Wlać olej i tyle ciepłego mleka aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Sos czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić aby smaki się przegryzły.

Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7-8 części. Każdy kawałek rozwałkować na ok 1cm placuszek. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pojedynczo placuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Langosze podawać z sosem i posypane startym żółtym serem.

17 komentarzy:

  1. Super :-) muszę kiedyś je zrobić bo lubię ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś je zrobić :) Kuszące

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńko ale pyszności :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super placuszki, muszę kiedyś wypróbować, bo wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mozna je upiec w inny sposob zamiast oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... na pewno upieką się w piekarniku ale to już nie będzie to samo ;)

      Usuń
  6. Są pyszne jadłam je na Węgrzech :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam kiedyś na Słowacji.Nie wiem czy właśnie takie,ale wiem ,że mi bardzo smakowały.Na pewno zrobię.Super wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie robiła, ale zachęca do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  10. jadlam na Wegrzech sa pyszne ,a teraz wlanie moje czekaja na pieczenie,,,,, mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje wyszly przepyszne smakowaly znajomym :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)