sobota, 29 kwietnia 2017

Spaghetti ze szparagami

Uwielbiam szparagi za ich delikatny smak i za to, ze w krótkim czasie można przygotować pyszny i bardzo efektowny posiłek. Spaghetti ze szparagami smakuje doskonale. Polecam :)



makaron spaghetti ok 20 dag
pęczek szparagów (10szt)
1-2 ząbki czosnku
10 dag parmezanu/ grana padano
oliwa
sól morska prowansalska
świeżo zmielony pieprz
kolorowy pieprz świeżo zmielony




W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. W międzyczasie umyć i osuszyć szparagi. Odciąć główki a łodygi pociąć w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do jarzyn. Główki szparagów gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie aby pozostały lekko chrupiące. Na 3 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać wstążki szparagów i smażyć ok 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać ugotowany makaron i cały czas podgrzewając wymieszać ze szparagami. Makaron nakładać na talerze, posypać wiórkami parmezanu i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)