poniedziałek, 1 maja 2017

Jajecznica ze szparagami

W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi. Warto korzystać póki są bo sezon na nie jest bardzo krótki. Jajecznica to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Zwłaszcza na leniwe weekendowe poranki :)



1/2 pęczka szparagów
6 jajek
2 łyżki startego parmezanu+ do posypania
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 łyżki masła



Szparagi umyć, osuszyć i drobno pokroić, zachowując główki. Główki ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi i smażyć ok 5-10 minut pamiętając, aby pozostały lekko chrupiące.

Wbić jajka, doprawić do smaku i smażyć do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.

Na talerzach układać porcje jajecznicy oraz ugotowane główki szparagów. Posypać parmezanem i oprószyć kolorowym pieprzem.

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)