poniedziałek, 1 stycznia 2018

Schab ze śliwką

Schab przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina.
Polecam! Jeśli go jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie.




1,7 kg schabu bez kości
ok 20 dag śliwek wędzonych bez pestek
sól, pieprz
łyżka tymianku
łyżka majeranku
łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
2 łyżki powideł śliwkowych




Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę. Do środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Schab piec w rękawie 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i posmarować mięso powidłami. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut i dopiero wtedy porcjować. Można ostudzić, schłodzić i używać jako wędlinę na kanapki.


3 komentarze:

  1. Asienko!
    Wszelkiej pomyślności w Nowym 2018 Roku życzę:)
    A co do schabu, bardzo lubię łączyć mięsa z owocami- pysznie jest wtedy, jak u Ciebie:)
    Milutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taki schabik

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)